Ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος, Μουσιώνη Λίνα Ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος, Μουσιώνη Λίνα Κατερίνα Βερούτσου - Εκδόσεις Μεταίχμιο

Στα πλαίσια της διευρυμένης και διαφοροποιημένης εκπαίδευσης, στην οποία στοχεύει το σχολείο μας, πήραμε την πρωτοβουλία να περιλάβουμε στη μαθησιακή διαδικασία της Γ΄ τάξης Δημοτικού το λογοτεχνικό βιβλίο<< Ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος>> της Λίνας Μουσιώνη με εικόνες της Κατερίνας Βερούτσου και σε εκδόσεις Μεταίχμιο, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη της συγγραφέα και την παρουσίαση του βιβλίου της στο σχολικό μας χώρο.

 Η Λίνα Μουσιώνη γεννήθηκε το 1967 στη Λάρισα. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύτηκε στη μελέτη του Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού και απέκτησε διδακτορικό τίτλο στο ίδιο πανεπιστήμιο. Από το 1991 έως το 2009 εργάστηκε ως επιμελήτρια στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, ενώ κατά το ίδιο διάστημα ήταν υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του μουσείου.
Υπόθεση: Στη χώρα κάτω από τον αστερισμό του Καλειδοσκοπίου, ένας νεαρός καλλιτέχνης με μεγάλο ταλέντο, ο Ασπρόμαυρος Φίλμους, , ζωγραφίζει μόνο με άσπρο και μαύρο χρώμα. Η όμορφη και φιλόδοξη μητέρα του όμως θέλει σώνει και καλά ο γιος της να γίνει ένας τυπικός ζωγράφος όλων των χρωμάτων.
Το βιβλίο μας μιλάει για τη διαφορετικότητα των επιλογών. Είναι αφιερωμένο σε όσους θέλουν ή τολμούν να είναι διαφορετικοί. Πόσο λοιπόν έτοιμοι είμαστε να δεχτούμε το διαφορετικό για το δικό μας παιδί; Πόσο μπορούμε να απομακρυνθούμε από τα στερεότυπα και τις δικές μας μεγάλες προσδοκίες και να αφήσουμε το παιδί μας να μεγαλώσει ελεύθερα με βάση τις δικές του επιλογές;
Ένα βιβλίο που προβληματίζει και ευαισθητοποιεί μικρούς και μεγάλους. Οι μαθητές της Γ΄ Δημοτικού απόλαυσαν και προβληματίστηκαν με το βιβλίο και έδωσαν διαφορετικό τέλος στην ιστορία και εξήγησαν το λόγο, που τους εντυπωσίασε.

 


Δώστε άλλο τέλος στο παραμύθι μας « Ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος »

 

1. Κάποιοι άλλοι λένε πως ο Ασπρόμαυρος πήγε στο νησί του «Πέρα-Πέρα». Εκεί μαγεύτηκε από το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού, αφού κολύμπησε για πολλή ώρα και κοιτάζοντας μακριά, νόμιζε πως ο ουρανός ακουμπά τη θάλασσα.
Ενθουσιάστηκε παρά πολύ με τα χρώματα, τα συνδύασε και έβγαλε το χρώμα τιρκουάζ. Από δω και πέρα θα ζωγράφιζε μόνο τιρκουάζ.
Μηνάς Τζοάννος

2. Μία ημέρα από βροχή, ο Ασπρόμαυρος βλέπει ένα ουράνιο τόξο. Τόσο μαγεύτηκε από τα χρώματα του ,που αποφάσισε να το ακολουθήσει. Έφτασε λοιπόν στην αρχή του ουράνιου τόξου και εκεί βρήκε μια πολύχρωμη πολιτεία. Του άρεσε πολύ, γι' αυτό έμεινε εκεί και από τότε άρχισε να ζωγραφίζει πολύχρωμα.
Θάνος Φαρμάκης

3. Ο Ασπρόμαυρος μία μέρα ζωγράφισε ένα ωραίο τοπίο μέσα στη φύση. Εκεί ο Ασπρόμαυρος είχε ζωγραφίσει και ένα σπίτι . Τότε ακούμπησε τη ζωγραφιά του και έγινε ένα απίστευτο πράγμα .Το χέρι του μπήκε μέσα στη ζωγραφιά και μπήκε ολόκληρος μέσα σε αυτή ! Χτύπησε την πόρτα του σπιτιού και άνοιξε την πόρτα μία νεράιδα, που ήταν όλη φούξια . Τότε ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν και έκαναν πολλά παιδιά και ο Ασπρόμαυρος ζωγράφιζε μόνο με φούξια...

Μαριτίνα Μπάλλα

4. Μερικοί λένε πως ο Ασπρόμαυρος ζωγράφος για καλή του τύχη ζωγραφίζοντας « μπλε – γαλάζιο » σκέφτηκε πως το χρώμα αυτό είναι για την μέρα και νύχτα προϊόντα όπως : γαλάζιος ουρανός, μπλε χαλί, θάλασσα, λίμνες, μπλε μαξιλάρια, γαλάζιο στυλό, , μπλε χρώμα και γαλάζια κασετίνα. Στο τέλος, βέβαια ,συμφωνούν όλοι, ξέρουν και γνωρίζουν πως ο Ασπρόμαυρος ζωγράφιζε με κάθε σχέδιο και χρώμα, πάντα αγαπημένα, καλά , έξυπνα, συναρπαστικά , ειρηνικά και υπέροχα.

Νικόλας Μοϊδίνης

5. Ο Ασπρόμαυρος πλέον ήταν ένα μεγάλο παιδί που φορούσε μεγάλα ρούχα και παπούτσια και η Πανθερίνα σταμάτησε να τον πηγαίνει στους γιατρούς και πλέον έφτιαχνε πράγματα, ρούχα, απορρυπαντικά, αυτοκίνητα και ανεμιστήρες και ζωγράφιζε με όλα τα χρώματα.
Νάσια Κυρίτση

6. Ο Ασπρόμαυρος νεαρός ζωγράφος Φίλμους ζωγραφίζει μόνο με άσπρο και μαύρο χρώμα και δεν καταπιέζεται από τη φιλόδοξη μητέρα του , που θέλει – σώνει και καλά – να ζωγραφίζει ο γιος της έγχρωμα. Έτσι , ο πατέρας του άρχιζε να βγάζει μόνο ασπρόμαυρες καταπληκτικές φωτογραφίες και από το γιο του, τον Φίλμους που του έδωσε την έμπνευση, σήμερα μας έχει απομείνει το λεγόμενο ( από το όνομά του ) ασπρόμαυρο «φιλμ».

Κωνσταντίνος Ντούσιας

7. Ο Ασπρόμαυρος πήγε στην Χαβάη και εκεί είδε πώς φτιάχνουν << λέι >> με πολύ πράσινο και του άλλαξε τα χρώματα. Ζωγράφιζε πια μόνο με πράσινο.

Ελένη Τσότσου

Τι σου άρεσε ή δεν σου άρεσε και γιατί στο παραμύθι της Λ. Μουσιώνη ; Τι σε εντυπωσίασε ;

1. Το παραμύθι μου άρεσε πολύ. Μου άρεσε όλη η περιπέτεια , που πέρασε ο Ασπρόμαυρος σχετικά με την πάθησή του .
Μου έκανε εντύπωση ότι ο κάθε γιατρός είχε διαφορετική άποψη και θεραπεία για το πρόβλημα του Ασπρόμαυρου. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε ότι ο Ασπρόμαυρος δεν άλλαζε γνώμη και ζωγράφιζε ασπρόμαυρα, παρόλο που η μαμά του και οι γιατροί έλεγαν το αντίθετο.
Μηνάς Τζοάννος

2. Το παραμύθι μου άρεσε πάρα πολύ , γιατί το βρήκα αρκετά περίεργο αλλά και ωραίο. Μου άρεσε ο Ασπρόμαυρος, γιατί χρησιμοποιούσε μόνο άσπρο και μαύρο χρώμα και είναι πολύ πρωτότυπο. Μου άρεσε ακόμη, που η μαμά του άλλαζε κάθε μια ώρα ρούχα με έντονα χρώματα, κάτι που ήταν αντίθετο με το παιδί της.
Θάνος Φαρμάκης

3. Μου άρεσε πολύ το παραμύθι, γιατί ο Ασπρόμαυρος ζωγράφιζε μόνο με άσπρο και μαύρο και δεν μου άρεσε , που η μητέρα του κοιτούσε μόνο τον εαυτό της....
Μαριτίνα Μπάλλα

4. Μου άρεσε που η Πανθερίνα Εβενίνα Φίλμους και ο Φωτόνιος Φίλμους ερωτεύτηκαν , γιατί ήταν διαφορετικοί, είχαν διαφορετική άποψη, διαφορετικό δέρμα, ασπρόμαυρο γιο , διαφορετικά μάτια και άλλο σπίτι.

Νικόλας Μοϊδίνης

5. Μου αρέσει που ο Ασπρόμαυρος ζωγράφιζε στη συνέχεια με όλα τα χρώματα και επειδή δεν πήγαινε πλέον στους γιατρούς, καθώς στην αρχή του άρεσε να ζωγραφίζει μόνο ασπρόμαυρα. Φαίνεται πια πως η μητέρα του τον αποδέχτηκε όπως ήταν με τη διαφορετικότητά του και αυτό στη συνέχεια του έδωσε την ελευθερία να εκφραστεί με όλα τα χρώματα.

Νάσια Κυρίτση

6. Δεν μου άρεσε, επειδή το παιδί καταπιεζόταν από τη μητέρα του και δεν ήταν τόσο συναρπαστικό και χαρούμενο μυθιστόρημα.

Κωνσταντίνος Ντούσιας

7. Μου άρεσε ,που η Πανθερίνα πήγαινε συνεχώς τον Ασπρόμαυρο στους γιατρούς, γιατί δεν μπορούσε να κατανοήσει τη διαφορετικότητά του. Άρα, πρέπει να δεχόμαστε τους άλλους , όπως είναι και να μην προσπαθούμε να τους αλλάξουμε.

Ελένη Τσότσου

Διαβάστηκε 1013 φορές

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.